Yeni web sitemiz yayına girmiştir.

Su izolasyonu Yapılarımıza zarar veren en önemli faktörlerden biri de sudur. Yapılarımız; yağmur, kar, toprağın nemi, yapının inşa edildiği zemindeki yeraltı suyu gibi dış kaynaklı su ile banyo ve tuvalette kullanılan iç kaynaklı suya maruz kalır. Yapımızı ve konforumuzu tehdit eden sudan korunmak için yapılan işlemlere su yalıtımı denir. .

ISI PROBLEMLERİNE ETKİN ÇÖZÜM : MANTOLAMA
 Binanıza Mantolama ile ısı yalıtımı sağlayın ve yakıt masraflarında Yüzde50'ye varan düşüşler sağlayın.  Binanın dıştan soğumasını önleyin ve daha etkin ısı yalıtımı sağlayın.Binanızın ömrünü uzatın.




MANTOLAMA

YENİ BİNALARDA MANTOLAMA

 Yapım aşamasında gerekli detaylar önceden dikkate alındığı sürece yeni binalarda ısı yalıtım sistemi uygulamaları eski binalara nazaran tatbikatlar daha kolay yapılabilecektir karotlar yağmur suyu gider borularının kanalları açılırken mantolama payının bırakılmasına dikkat edilmelidir,çatı parapetlerinin ve gizli derelerinin günümüzün yüksek kaliteli malzeleriyle izole edilmesi ve pencere denizliklerinde yine mantolama payının ve düşünülüyorsa dekoratif söve kalınlıklarında dikkate alınması sistem uygulamaları yapılırken karşılaşılması muhtemel birçok problemi ortadan kaldıracaktır.yeni binalarda mantolama altına kaba sıva yapılması teknik olarak bir mecburiyet olmamakla beraber sistem uygulamalarının daha problemsiz uygulana bilmesi için fayda sağlanacaktır.







ESKİ BİNALARDA MANTOLAMA


 İkamet edilen binalarda yapılan ısı yalıtım sistemi uygulamaları yeni binalara nazaran daha zordur bunun sebebi özellikle denizlik altlarıda parapet kenarlarında yağmur suyu giderlerinde balkon kapılarında yaşanması muhtemel sorunların yoğunluğudur

1)PENCERE DENİZLİK ALTLARI:mantolama uygulamalarında ısı yalıtım levhalarının kaplanmasıyla beraber çoğu binada mermer denizlik damlalıkları kapanmaktadır ve bu şekilde yapılan uygulamalarda önlem alınmaz ise yağmur sularını pencere merkezlerinden cepheye akması ve kirliliğe sebep olması kaçınılmaz sondur .söz konusu problemi ortadan kaldırmak için eski binalarda mantolama sonrası denizlik altlarını pvc veya aliminyum damlalık profili konması tartışmasız bir mecburiyettir .

2)PARAPET KENARLARI: Ülkemizdeki eski binalarda maalesef çatı parapetlerini gerekli izoleleri yapılamamıştır çatı derelerindeki mevcut problemleri öncelikle olarak çözünmedikten sonra yapılan mantolama tatbikatları için ileri dönemde tehlike arz etmektedir.

3)YAĞMUR GİDERLERİ: Mevcut yağmur su giderleri mantolama yapılırken kesinlikle duvarda sabit bırakılmamalıdır.ısı yalıtım levhalarının arasında kalacak gider boruları ısı köprüsü oluşturabileceği gibi ilerleyen dönemlerde onarım istemesi dahilinde mantolamayada zarar verecektir.bu vesile ile uygulamalar sırasında giderlerin tamamı sökülmeli çıkış ve iniş noktalarında gerekli dirsek parçaları kullanılarak mutlaka mantolama tatbikatlarını dış yüzeyine alınmalıdır.

4)BALKON KAPILARI: Balkon iç duvarlarının sistem uygulaması yapılırken dışa ve duvara doğru açılan kenar balkon kapıları gerekli mesafeye sabit değilse ısı yalıtım levhaları ile dar bir açıda çarpışacak ve kapının kullanılabilirliği önemli ölçüde sekteğe uğrayacaktır bu sebeple balkon iç duvarlarında gerekli görünen yerlerde ince ısı yalıtım levhaları kullanma mecburiyeti olabilir.



UYGULAMALAR

 CEPHE: Uygulama yapılacak olan cephede yatay ve dikey terazi ipleri çekilerek mevcut sapmalar ortaya çıkarılır.Yüzey bozuklukları tamir harcı ile düzeltilmelidir.

YAPIŞTIRMA: Bina zemin seviyesinden başlanarak ısı yalıtım levhaları yatay ve şaşırtmalı olarak öbekleme veya taraklama yöntemi ile cepheye yapıştırılır.

DÜBELLEME: Yapıştırma işleminden sonra kuruması müteakibi plastik çivili ısı yalıtım sistemi dübelleri ile levhalar cepheye sabitlenir.Dübellemede bina yüksekliğine kesinlikle dikkat edilmelidir,her üç katta bir rüzgar yükünde ciddi artışlar yaşanacağı için bina köşelerinde dübel sayısı % 20 arttırılmalıdır.

SIVA ve FİLE: Dübelleme işi tamamlanan cephede sıva file uygulaması yapılır tatbik edilen sıva kurumadan file yapıştırılarak sıva altına gömülür file tatbikatında birleşim yerlerinde en az 10cm file bindirmesine mutlaka dikkat edilmelidir tercih edilen son kat kaplamaya göre kaba veya ince perdah yapılır , kurumaya bırakılır.

ASTAR: Tercih edilen son kat kaplamanın üretim özelliklerine sadık kalınarak seçilen astar ,kesinlikle tasarrufa yönelmeden doyurucu bir şekilde cepheye tatbik edilir binanızda kullanacağınız son kat kaplama rengi ile aynı renkte astar kullanılması tavsiye edilir.

SON KAT KAPLAMA: Çizgi,tane dokulu veya grenli textürlü seçilen kaplama,astarın kuruması mütakibin de uygulanır. Tane veya çizgi dokulu dekoratif kaplamanın uygulama kalınlığı minumum 1.5 mm olmalıdır dekoratif hazır sıva kaplamalarında katlar arası ek izi kalmaması için iskele üzerinde yeterli sayıda personel bulundurulmasına önem verilmelidir aksi takdirde gecikme yaşanabilen tatbikatlarda malzemenin ilk kuruma süresinin dolmasının sebebi ile ek izleri çıkabilir söz konusu malzeme uygulamalarında kullanılan plastik tırfıl malası sık sık temizlenmelidir. Cephede tercih edilen kaplama grenli tekstürlü bir malzeme ise delikli mercan rulo ile uygulanır yine bu uygulama malzemeside sık sık temizlenmelidir . Tercih edilebilecek son kat kaplama ne olursa olsun istenilen desenin cephede karşımıza çıkabilmesi için kullanılan el aletleri sıklıkla temizlenmelidir.

KÖŞE PROFİLLERİ:
Mantolama uygulaması yapılan her binada pencere merkezlerinde ,bina dış köşelerinde,çıkma altı köşelerinde kısaca her merkez köşede mutlaka profil kullanılmalıdır.zaman içinde oksitlenme yaparak cepheye zarar vereceği kesin olan galvaniz profillerden uzak kalınarak alüminyum veya pvc köşe profili tercih edilmelidir,bu profilinde fileli olması önemle tavsiye edilir.

Kaynak : Vural




 
 

Copyright © 2009 Durusoy Yapı Malz. Ticaret Limited Şirketi Tel: 0 262 335 23 87 - 0262 335 17 65 Fax: 0262 335 35 24 E-Mail : info@durusoyboya.com   Designed by ALTUN